Iemand, met het talent actiegerichtheid is altijd op zoek naar het concreet maken van toekomstplannen
Gisteravond stond ik in een bomvolle zaal een presentatie te geven: ‘van werkdruk naar werkgeluk’. Wat me opviel was dat veel mensen vooral situaties onthouden waarin zwakke punten naar voren komen. Zoals schaamtegevoelens, teleurstellingen en minder de successen die ze hebben beleefd.
Die avond hoor ik talrijke bizarre verhalen over werken(d)-(over)leven. Wat me nog meer opvalt is dat de meeste mensen zichzelf niet zoveel waard vinden of dat ze niet in staat zijn om het te zien en om hun talenten te erkennen. Dit maakt een enorme indruk op mij.
Ik vertel ze, dat ik laatst een boek tegen kwam waarvan het lezen mij veel inspiratie en plezier gaf. Het boek waarin twee miljoen mensen geïnterviewd zijn over hun talenten. Uit dat onderzoek bleek dat het diep geworteld zit in de Westerse cultuur om vooral de zwakke punten van mensen naar voren te halen. Wie zijn sterke punten wil ontwikkelen moet deze valkuil vermijden. Je doet op deze manier aan schadebeperking (Buckingham & Clifton). Met inzicht in je talenten DNA is het voor iedereen mogelijk om werk te doen waar je voldoening uit haalt en waarmee je trouw kunt blijven aan jezelf.
Daarop komt er een vraag uit het publiek of ik een concreet voorbeeld kan noemen: ik begeleid een vrouw uit de ICT sector. Ze beschikt over sterke analytische en technische vaardigheden. Ze hoort in het beoordelingsgesprek dat ze haar sociaal communicatieve vaardigheden dient te verbeteren. Ze vindt dat lastig, omdat ze alleen werkt en communiceren is niet echt haar ding. Ondanks dat accepteert ze haar verbeterpunt. Ze vindt het moeilijk om leerdoelen te beschrijven verteld ze. Dus ik vraag haar hoe ze haar talent om financiële bedrijfsprocessen te analyseren en nieuwe oplossingen te bedenken verder wil inzetten. Met twinkelende ogen zegt ze dat ze behoefte heeft om regelmatig met anderen te brainstormen en overleggen. Zonder dat ze het zelf door heeft, komt ze erachter hoe ze haar sociaal communicatieve vaardigheden verder kan ontwikkelen. De vaardigheden luisteren, heldere vragen stellen, doorvragen en samenwerken zijn namelijk allemaal belangrijk tijdens het brainstormen en overleggen. Deze vaardigheden zijn nu helder voor haar en ze zijn een belangrijk doel om haar talent verder te gaan ontwikkelen. Ze wil zichzelf nu ontwikkelen vanuit haar eigen behoeften en verlangens. Dat geeft haar vertrouwen in haar groeiproces en maakt haar energiek!
Als jij op jouw werk vaak bezig bent met werkzaamheden waar je geen talent voor hebt dan slurpt dat energie. Je kunt er vermoeid of uitgeblust van raken of zelfs opgebrand. Ik daag je uit om op een nieuwe manier naar je sterke punten te kijken door uit te zoeken waar jij echt goed in bent en waar jij blij van wordt. Durf jij dat hoofd af en toe uit te zetten en op je gevoel te vertrouwen zodat je weer het enthousiasme voelt.
Morgen weer geïnspireerd naar je werk? De sleutel tot succes ligt bij jezelf en jouw keuzes. In het coachtraject ‘van latent naar talent’ leer jij hoe je jouw talenten succesvol in kunt zetten. Als jij zicht hebt op jouw talenten DNA dan kun jij het verschil maken in de wereld. Jij wilt toch ook werk doen waar je hart sneller van gaat kloppen?
Als je dit leest en denkt dat wil ik ook, dan zou ik het super vinden om jou aan te moedigen!
Je kunt deze week al starten om een leven te leven wat dicht bij jezelf ligt. Mail mij via joke@toonjouwtalent.nl of maak een afspraak via www.toonjouwtalent.nl
Joke Thoonen
Inspiratiecoach vrouwen 40+