Selecteer een pagina

WAAR WORD JIJ DOOR GEDREVEN EN WAAR KRIJG JIJ ENERGIE VAN?

‘Veel mensen stappen iedere ochtend moe uit bed. Veel mensen sleuren zich overdag naar het werk. Veel mensen hangen in de avonduren fut- en doelloos op de bank’. Ik niet. Joke, hoe doe jij dat toch? Dit is één vraag die ik vaak tijdens workshops te horen krijg.

Je wilt in jouw leven en werk zinvol bezig zijn. Als je een helder en zinvol doel hebt heeft dat een aanstekelijke werking. Het trekt je als het ware van binnenuit naar je gewenste ‘toekomstbeeld’.

Het is honderdtachtig graden anders dan wanneer je met tegenzin met een ongeïnspireerd doel bezig bent. Het voelt alsof je met de handrem een berg op rijdt of zonder handrem de berg af.

Hoe fantastisch zou het zijn als jouw werkleven zo inspirerend is dat je er elke ochtend voor uit bed springt? Dat je staat te popelen om jouw natuurlijke talenten met de wereld te delen.

De afgelopen week heb ik de workshop ‘wat maakt jou bijzonder’, gegeven. Zo hoorde ik ook het verhaal van Moon. Ze was als kind creatief en artistiek. Haar ouders vertelden haar dat ze daarmee geen toekomst zou kunnen opbouwen. Haar loopbaan kreeg een heel andere wending. Hierdoor liep ze vast. Ze voelde zich eenzaam en niet begrepen.

 

JEZELF KENNEN

Net als Maan, een succesvolle trainster, waar ik de afgelopen week mee sprak. Ze heeft diverse opleidingen en cursussen gedaan. Er is bij één van de eerste bedrijven waar ze werkte in een ontwikkelingstraject geïnvesteerd. Omdat ze als techneut over commerciële vaardigheden leek te beschikken, is ze opgeleid voor een salesfunctie. Haar wensen en vaardigheden sluiten perfect op elkaar aan. Maar toen ze eenmaal aan de slag ging in de deze mooie salesfunctie werd het al snel helder dat ze van dit werk geen energie kreeg.

Avond na avond, na een dag met vele klantenbezoeken, komt ze vermoeid thuis. Naast haar huidige salesfunctie, heeft ze in haar vrije tijd ook een andere leuke activiteit opgezet. Vier keer per maand verzorgt ze een workshop over ‘persoonlijke ontwikkeling’.

Als ze voor een groep enthousiaste deelnemers heeft gestaan, bloeit ze helemaal op. En elke maand leeft ze weer toe naar dit moment, dat ze met deze enthousiaste deelnemers aan de slag kan.

 

WAT IS JOUW OVERLEVINGSSTRATEGIE?

Maan zat al langer tijd niet goed in haar vel. Ze liet niets merken. Ze leefde van weekend tot weekend. Ze vulde haar tekort aan energie in het weekend, door te gaan sporten, winkelen en korte weekendtripjes zodat ze haar accu kon opladen die net voldoende was om het volgende weekend te kunnen halen. Ook nam ze een enorme positieve levens- en werkhouding aan en dacht ‘later word ik wel weer gelukkig’ of zoals ze zei ‘ik buffel nu wel door als ik straks klaar ben dan komt het ‘echte genieten’.

 

HERKENBAAR?

Sleep jij je ook zo voort, zodat je tot je pensioengerechtigde leeftijd uiteindelijk volledig uitgeblust aan je vrije leven kunt beginnen. Want jarenlange spanning en stress hebben een keerzijde. Je krijgt prompt de rekening gepresenteerd met al die jaren zwoegen, stress en overleven. Een burn out is het allerlaatste signaal van je lichaam (mentaal en fysiek) naar je leven.

 

DE SIGNALEN?

Als je je talenten niet succesvol inzet herken je dat aan de volgende signalen. Je zit vaak in een slachtofferrol. Je voelt veel irritatie en frustratie. Je hebt heel vaak goedkeuring nodig van anderen. Je voelt je vaak niet goed genoeg. Je geeft vaak anderen de schuld. Je roddelt veel. Je voelt je vaak moe. Je piekert veel en slaapt slecht.

 

WAT IS TALENT?

Talent is een natuurlijk en zich herhalend patroon van denken, voelen of gedragen dat op een productieve manier kan worden ingezet. Je talenten zijn aangeboren. Ze zitten in je DNA. In feite zijn je talenten verbindingen tussen je hersencellen die je extreem sterk ontwikkeld hebt. Die verbindingen blijven voortdurend actief. Jouw talenten komen daardoor altijd in je gedrag naar buiten, of je wilt of niet. Probeer maar eens niet invoelend te zijn als iemand je een persoonlijk verhaal vertelt en empathie een van jouw talenten is. Of als je van nature tot competitie geneigd bent, is dat een talent.

Het draait om die activiteiten waar je goed in bent. Het draait om die activiteiten waar je energie van krijgt en mateloos blij van wordt.

Hoe meer energie en creativiteit je in je leven hebt, hoe meer betekenis je in de wereld kunt brengen. Dat kan in het klein, maar ook in het groot. Alles is een keuze. En alles is prima als je de weg van je hart volgt.

Ik heb als talentencoach niet de illusie dat ik mensen kan veranderen. Mijn missie is zoveel mogelijk mensen te informeren en inspireren. Dat mensen met de kennis en inzichten die ik aanreik keuzes maken die bij ze aansluit, bij wie ze zijn, wat ze écht willen.

Tijdens de workshops en coachtrajecten heb ik ervaren dat ‘bewustzijnsverandering’ een noodzakelijke stap is voor ‘gedragsverandering’. En pas als je je gedrag verandert, minder gaat zitten piekeren, vaker ontspant-en vaker positiever gaat denken, krijg je resultaat.

 

Jezelf kennen en serieus nemen in het zoeken van de juiste baan of het bijsturen in je huidige baan kan veel opleveren.

 

WIL JIJ LEREN HOE JIJ JOUW TALENTEN WEL SUCCESVOL KUNT INZETTEN?

De sleutel voor een inspirerend werkleven en werkgeluk ligt niet om nog harder te werken of nog een opleiding te volgen. Maar wel in je natuurlijke talenten kennen én inzetten. Als jij zicht hebt op je talenten kun je ook een verschil maken in de wereld maar niet vanuit de overlevingsmodus maar vanuit je authentieke zelf. Het is mijn missie om je daarbij te helpen.

Je kunt nu al starten om een leven te leven wat dicht bij jou ligt en daar een duurzame verandering in te maken.

Mail mij via joke@toonjouwtalent.nl of maak een afspraak via www.toonjouwtalent.nl. Des te eerder jij start des te sneller jij de juiste focus vindt in je werkleven.

 

Op de website www.toonjouwtalent.nl kun je gratis de Talentengids ‘Waar krijg jij energie van’? downloaden.

 

Joke Thoonen

Talentencoach

DOWNLOAD TALENTENGIDS

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Het is tijd voor regie op je loopbaan! Je krijgt informatie waar je direct mee aan de slag kan.

Privacy

Bedankt voor je download, de talentengids komt jouw kant op! Controleer je e-mail (ook je spam) voor de bevestigingslink.