Selecteer een pagina

Wat is jouw excuus?

Ik had een bijzonder gesprek met Esther Jacobs, auteur van ‘Wat is jouw excuus?’, een prachtig en waardevol gesprek. Op een gegeven moment vraagt Esther: ”wat zou je doen als je nu de keuze had?” Ik betrap mezelf erop dat ik meteen allerlei excuses opsom om iets maar niet te hoeven doen. Ik heb geen tijd, ik heb daar geen ervaring mee, ik heb het al meerder malen geprobeerd, ik heb geen geld. Volgens Esther Jacobs zijn dit de meest gebruikte excuses om maar geen stap te hoeven zetten.

Herkenbaar? Hoe vaker je nieuwe dingen gaat uitproberen of ondernemen, hoe beter je die excuses gaat herkennen? Dat ongemakkelijke gevoel zal blijven, als je iets nieuws probeert. Maar het enthousiaste gevoel als je het wel doet is vele malen groter.

Uit je comfortzone stappen is de eerste stap. Waarom is dat zo lastig? Waarom blijf je doen wat anderen van je verwachten? Waarom blijf je iets nastreven wat je weinig plezier of voldoening geeft? Vaak is het veiliger, je hoeft je kop niet boven het maaiveld uit te steken, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Hoe herken je of je in je in deze comfortzone zit? Als je merkt dat je alles op de automatische piloot doet zit je waarschijnlijk in deze comfortzone. Lekker overzichtelijk en veilig. Je voelt je misschien niet happy, maar in ieder geval weet je wel wat je hebt en krijgt.

Toch is er vaak angst voor het onbekende, angst om een vast inkomen te verliezen, je naasten verdriet te doen, niet goed genoeg te zijn. Zo blijf je hangen in die baan die je geen voldoening geeft. Als je te lang in zo’n situatie blijft zitten kun je er vage klachten van krijgen en loop je vast.

Wat er toen gebeurde?

Op een dag liep ik vast. Ik moest noodgedwongen mijn comfortzone verlaten, ik had de bodem bereikt. Van de ene op andere dag werd ik onaangenaam verrast en moest ‘alles’ loslaten.

Als ik terugkijk, denk ik er nog steeds aan hoe super kostbaar het leven is. En hoe snel dat leven mij door de vingers glipte. Mijn val brak mijn werklust en had grote gevolgen. Vul zelf maar in wat naar boven kwam in de zestien weken dat ik revalideerde, ik had tijd om na te denken en dingen onder ogen te zien. Ik heb in die tijd veel boeken gelezen over het resetten van je leven.

Ik haalde al lange tijd geen voldoening en energie meer uit het werk dat ik deed. Ik bleef het maar proberen, ik kreeg steeds vaker vage klachten. Ik had niet geleerd hoe ik erachter kwam wat ik écht wilde in mijn leven. Ik was al die tijd steeds op zoek naar veranderingen buiten mezelf. Ik kwam erachter dat ik regelmatig geluk en comfort door elkaar haalde. Ik zat teveel in mijn hoofd. Ik herkende dat mijn innerlijke criticus en belemmerende overtuigingen me tegenhield om uit deze comfortzone te stappen.

Ik liep volledig vast. Ik dacht extern het ontbrekende puzzelstukje van mijn leven te vinden. Maar dat was de volgende teleurstelling. Inmiddels weet ik dat elke goede relatie begint bij jezelf. Ik kreeg inzicht in de belemmerende overtuigingen en patronen en leerde hoe ik deze kon ombuigen naar positieve gedachten en kwam in beweging.

Ik heb ontdekt wat mijn natuurlijke talenten zijn. Nooit had ik gedacht of me kunnen voorstellen dat ik ooit zou doen wat ik nu doe. Mensen laten ontdekken wat hun natuurlijke talenten zijn, zodat ze met hun waardevolle aanbod stralend het werk doen, dat bij ze past.

Wat is er morgen anders dan vandaag?

Veel mensen lijken blind voor hun eigen talenten. Halen er hun schouders er over op of zitten in de belemmerende overtuiging dat het toch nooit iets zal worden. Een uitspraak die ik wel eens hoor ‘je moet genoegen nemen met hoe het is’. De verbinding met de natuurlijke talenten zijn verloren gegaan. De bezieling is verloren.

Het leven is in ieder geval te kort en kostbaar om alles wat je eigenlijk nog wilt, te blijven uitstellen. Een andere baan, voor jezelf beginnen, een creatief project of gewoon, wat jou ook maar bezighoudt.

Stop met jezelf nog een dag klein te houden. Vaak onder de moeilijkste omstandigheden komt er beweging. Niets doen is te kostbaar. Ga vandaag nog aan de slag. Ontdek jouw natuurlijke talenten.

Houd jij (nog) van je werk?

Ga jij elke maandag weer fluitend naar je werk? Hoop jij ook steeds weer op nieuwe kansen in of buiten je werk? Weet je diep van binnen wel wat je zou willen doen, alleen is dat niet ‘iets’ concreets? Neem jij hier genoegen mee? Functioneer jij zoals je graag zou willen in je baan? Blijf jij ook proberen er ‘het beste van te maken’? Houd de gedachte dat je wel leuke collega’s hebt je op de been? Leef jij van weekend naar weekend? Zit jij niet lekker in je vel maar je weet niet precies waar dat vandaan komt? Herkenbaar?

Wat kost het je om te blijven in die baan? Wat levert het je op als je weggaat?

Hoe kun jij je werkplezier vergroten?

Hoe jij je ook voelt of welke stappen jij ook wilt zetten om met energie en plezier te werken? Het vertrekpunt zijn jouw natuurlijke talenten! Als jij weet wat jouw natuurlijke talenten zijn, dan begrijp je waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt in je leven. Je snapt waarom je op sommige werkplekken niet gelukkig voelde.

Jouw natuurlijke talenten bepalen wie je bent. Het is het DNA dat je hebt meegekregen bij je geboorte. En werken vanuit jouw DNA – jouw natuurlijke talenten – zal jou de meeste voldoening geven. Als je elke dag mag werken vanuit jouw natuurlijke talenten, onderneem je die activiteiten die het beste bij jou passen. Dat geeft werkgeluk.

Ga weer werken met een glimlach?

Wil je graag een volgende stap zetten in je loopbaan maar weet je niet waar je moet beginnen?
Ken jij jouw natuurlijke talenten? Weet jij hoe jij ze kunt ontdekken? Met de talentenscan ontdek je op een mooie manier wat jouw talenten DNA is. Het is daardoor ook voor jou mogelijk om een baan te vinden waar jij voldoening uithaalt.

Na de zomervakantie weer geïnspireerd naar je werk? Vraag vandaag nog een gratis telefonisch of skypegesprek van 30 minuten, waarin we samen kijken welke stappen jij kunt zetten.

Je kunt na de zomervakantie al starten om een leven te leven wat dicht bij jezelf ligt.

Het ontdekken van jouw natuurlijke talenten is betoverend.

Joke Thoonen

Talentcoach ToonJouwTalent

 

DOWNLOAD TALENTENGIDS

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Het is tijd voor regie op je loopbaan! Je krijgt informatie waar je direct mee aan de slag kan.

Privacy

Bedankt voor je download, de talentengids komt jouw kant op! Controleer je e-mail (ook je spam) voor de bevestigingslink.