Selecteer een pagina

Niet mauwen, maar doorgaan dat was de slogan in het gezin waar Manon opgroeide. Het had invloed op haar studiekeuze.

Manons ouders werkten hard. Van hard werken is nog nooit niemand dood gegaan. Tijdens het eten voerden ze nooit gesprekken, de mening van de kinderen was niet belangrijk. Manon heeft nooit écht aandacht geschonken aan wat ze zelf wilde.

Op de middelbare school wordt ze gepest en daardoor is ze achterdochtig jegens anderen. Ze kleurt vaak buiten de lijntjes. Soms gumt iemand één van die lijntjes uit, de ene keer heel langzaam, de ander keer zeer snel, maar alles dondert onherroepelijk in elkaar. Iedere dag hoort ze dat ze dikke brillenglazen heeft en dat ze klein is. Ze verloor al haar eigenwaarde, zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen. Het enige wat ze wilde is dat ze geaccepteerd zou worden.

Manon wil graag met mensen werken. Ze begint aan de opleiding sport en bewegen en rondt deze af. Ze koos voor deze opleiding omdat ze veel affiniteit heeft met sport. Omdat ze op basisscholen geen sportlessen mocht uitvoeren, kiest ze voor het cultureel werk. Na haar studie belandt ze in een culturele setting. Ze werkt anderhalf jaar voor tweehonderd procent. Manon is erg goed in haar vak, zegt nooit nee tegen werkzaamheden en is de meest loyale en positieve collega. Ze wil het ieder naar de zin maken. Niet mauwen maar doorgaan,- en maar blijven pleasen.

Ze ontdekt dat ze geen voldoening meer uit de vele vergaderingen haalt. Geen eigen inbreng heeft en dat ze doet wat een ander zegt. Sinds er een andere directeur is, kan ze ook niet meer achter de visie en strategie van het bedrijf staan. Ze zit dag in dag uit aan haar bureau met alleen een boel administratieve werkzaamheden, contacten via email en telefoon, dat is nog het enige menselijke contact. Ze voelt zich in haar zelfstandigheid, vrijheid, de afwisseling en eigen inbreng enorm geremd. Maar ja, ze heeft van huis uit meegekregen dat werk niet altijd leuk kan zijn. Ze blijft dan ook gewoon met tegenzin door buffelen.

Op een dag krijgt ze last van vele lichamelijke klachten. Ze piekert veel, slaapt slecht, is moe, heeft last van hoofdpijn, heeft een kort lontje en barst regelmatig in tranen uit. Ze neemt twee weken vrij en denkt dat het dan wel over zal zijn. Maar een burn-out is niet te vermijden.
Inmiddels met behulp van een psychologe krijgt ze de dingen op de rails. Binnen no-time kan ze bij een andere werkgever aan de slag. Maar dan vraagt ze zich af ‘is dit het nu’?! en haar klachten namen weer toe.

Ze is zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren. Ze is goed in haar vak, maar ze heeft zich nooit gerealiseerd of erover nagedacht waarom ze er geen energie van krijgt. Ze denkt dat ze meer met mensen wil werken.

Uit de gesprekken blijkt dat ze de grootste energie haalt uit het begeleiden van mensen en het ontwikkelen en meedenken van nieuwe projecten, maar daar is geen ruimte voor. Ze heeft een droom; mensen bewust maken van hun gedrag en hen motiveren om écht te doen waar hun hart van gaat kloppen, doordat ze hun talenten leren ontdekken. Ze wil tenslotte meer voldoening uit haar werk halen, authenticiteit voelen in haar werk en écht contact maken met mensen. Dat is wat ze nu mist.

Manon doet de talentenscan. Ze is stomverbaasd dat het helpen van andere mensen en haar organisatietalent er niet uit komt. De talenten die er voornamelijk uitspringen zijn actiegerichtheid, empathie en positivisme. Manon denkt na. Ze snapt nu ook waarom de vele vergaderingen en vele administratieve werkzaamheden niet haar ding waren. Nu vallen de kwartjes op de juiste plek. Ze had het alleen nooit gezien als talent.

Inmiddels is ze met haar onbewuste overtuigingen aan de slag gegaan. Ze heeft haar denkpatronen ontrafelt. Manon was in alles wat ze deed een perfectionist. Als je overal goed in bent dan kon niemand commentaar leveren. De laatste tijd merkt ze dat ze minder perfectionistisch is en ze durft meer te vertrouwen op haar gevoel. Manon denkt veel na. Het wordt tijd om haar loopbaankeuze te herzien. Ze heeft een basis om op terug te vallen. Inmiddels is ze ver in een sollicitatietraject voor een inspirerende en afwisselende baan bij een bedrijf dat zich richt op talentonwikkeling.

Wat is Manons belangrijkste advies aan anderen?

Ik vind het juist zo waardevol en mooi dat ik mijn unieke kant nu laat zien. Ik heb geleerd dat ik nooit voldoening zal krijgen door aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen. In mijn leven dien ik uiteindelijk maar met één iemand rekening te houden, dat ben ik. Ga aan de slag om je talenten te leren ontdekken.

De allerbelangrijkste stap is je bewust worden dat je zelf het stuur in handen hebt. Bewust zijn van hoe belangrijk het is om er iets aan te doen.

Hoe fijn zou het zijn als je baan zo inspirerend is dat je er ’s morgens je bed voor uit wilt springen. Dat je de spirit voelt om stappen te maken. Dat je staat te popelen om jouw talenten met de wereld te delen

Wil je net als Manon ook een baan vinden waar je energie van krijgt, blij en gelukkig van wordt.

Neem dan vandaag nog contact op via joke@toonjouwtalent.nl

Joke Thoonen
Inspiratiecoach

DOWNLOAD TALENTENGIDS

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Het is tijd voor regie op je loopbaan! Je krijgt informatie waar je direct mee aan de slag kan.

Privacy

Bedankt voor je download, de talentengids komt jouw kant op! Controleer je e-mail (ook je spam) voor de bevestigingslink.