Selecteer een pagina

Van een 8 een 10 maken, werkt beter dan van een 4 een 6 maken

Laatst kwam ik een ex-collega tegen. Zij is directeur van een welzijnsorganisatie. Ze sprak me aan op de blog ‘talent een waardevol bezit voor jouw werkgeluk’ die ik een tijd geleden geschreven heb. Ze was onder de indruk en ze zei dat ze het fijn vind om te zien dat werknemers binnen de organisatie met plezier en vol energie hun werk kunnen doen.

We raakten in gesprek over hoe we in onze hedendaagse maatschappij vaak worden aangesproken op onze zwaktes. Als voorbeeld neem ik een gemiddeld beoordelings- of functioneringsgesprek. Eerst komt er ter sprake wat je goed kan, dan wordt er gesproken over wat je minder goed kunt en vervolgens wordt er gesproken over hoe je jezelf kunt verbeteren.

We spraken over hoe we zelf deze gesprekken hebben ervaren en wat dat toen met ons deed. We raakten onze motivatie, energie, zelfvertrouwen en het plezier in ons werk kwijt, doordat we in onze supervisiebijeenkomsten onze coaching-methode moesten veranderen, van waarderend coachen naar coachen op het verbeteren van de tekortkomingen van medewerkers. Dit tot grote frustratie van onze medecollega’s.

Door haar deelname aan de workshop ‘focus op talent’ heeft zij inzicht gekregen hoe het ook op een andere manier kan. Bewust aandacht besteden aan iedere werknemer heeft voor iedereen veel voordelen, namelijk werknemers voelen zich: gehoord, gezien, gewaardeerd en gemotiveerd. Als je werknemers de kans geeft om zich te ontplooien dan vergroot je de kans dat de juiste werknemer op de juiste plek zit.

Na een korte tijd zag ze in de organisatie, dat veel tekortkomingen vanzelf verbeterden toen de medewerkers meer ruimte kregen om zich te gaan ontwikkelen in de richting waar zij de meeste aanleg voor hebben. Ze passen als het ware hun baan aan, aan hun talenten. Om te kunnen leren is zelfvertrouwen, motivatie en energie nodig. Dat valt samen als je iets leert waar je goed in bent of waar je aanleg voor hebt.

Na een inspirerend gesprek trokken we dezelfde conclusies. Dat de talenten van iedere werknemer uniek en duurzaam zijn, omdat je het van nature in je hebt. Dat de uitdaging voor werknemers is om bewust te kiezen voor hun eigen weg via hun talenten. Door te ontdekken waar iemand warm voor loopt, echt goed in is en zichzelf is, ontstaat energie, vitaliteit en ambitie om te groeien. Tegelijkertijd is er zelfvertrouwen en focus. Daardoor gaan werknemers dingen ontdekken en stappen zetten. We zijn er van overtuigd dat alle werknemers op de juiste plek moeten zitten en zich gezien en gemotiveerd voelen. Dan kan een organisatie écht succesvol zijn.

Herken jij dit? Benut jij jouw talenten? Zit jij op de juiste plek? En voel jij je gehoord, gezien, gewaardeerd en gemotiveerd? Hoe staat het met jouw talentenmindset? Als jij vol overgave weet te vertellen wat jouw talenten zijn dan geeft dat vleugels. Je zelfvertrouwen groeit en je stroomt over van energie. Klinkt dat onwerkelijk? Niets is minder waar! Ik zie het elke keer bij mijn coachees. Iedereen die inzicht krijgt in hun talenten-DNA begint te groeien, te stralen en ze komen in actie. Dit is heel gaaf om te zien!

En weet je? Dat gun ik jou ook! Daarom geef ik een workshop Talenten zodat je op een interactieve en laagdrempelige manier kennis maakt met je talenten. Op 19 en 26 oktober. ’s Avonds van 20.00 uur tot 21.30 uur. En dat voor slechts 15 euro.

Meld je snel aan via joke@toonjouwtalent.nl met vermelding van datum en je ontvangt een email met alle praktische informatie. Tot snel!

DOWNLOAD TALENTENGIDS

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Het is tijd voor regie op je loopbaan! Je krijgt informatie waar je direct mee aan de slag kan.

Privacy

Bedankt voor je download, de talentengids komt jouw kant op! Controleer je e-mail (ook je spam) voor de bevestigingslink.